Google çalışanından sarsıcı iddia: Google yapay zekası LaMDA düşünebiliyor mu?

Google çalışanından sarsıcı iddia: Google yapay zekası LaMDA düşünebiliyor mu?

Google yapay zekası LaMDA, gerçekten de düÅŸünme yetisine mi sahip? Bir Google mühendisi bu iddiayla karşımıza çıktı.

Google 2021 I/O konferansında tanıttığı LaMDA ile gündemde. Aslında bu Google’ın ilk yapay zekalı yazılım denemesi deÄŸil. Daha önce de ÅŸirket özellikle çaÄŸrı merkezlerinin kullanımı için bir yapay zeka geliÅŸtirdi. Ancak bir Google mühendisi yapay zeka yazılımı LamMDA için önemli bir iddia ortaya koydu. Buna göre Google yapay zekası LaMDA düÅŸünme yetisine sahip.

Google yapay zekası LaMDA, düÅŸünme yetisine ve duyarlı bir zekaya sahip olabilir

Google mühendisi Blake Lemoine, yaptığı açıklamda LaMDA’nın bilince sahip olduÄŸunu ve Turing testini geçmeyi baÅŸardığını iddia etti.

Google yapay zekası LaMDA ilk defa Google I/O 2021 ile karşımıza çıktı

Washington Post’a konuÅŸan Lemonie’ye göre Google yapay zekası kendisini bilinçli bir insan olarak tanımlıyor. Mühendis, LaMDA ile yaptığını iddia ettiÄŸi konuÅŸma metinlerini de paylaÅŸtı. Lemonie bu iddialar sonrası Google’ın kendisini izine çıkardığı iddiasında.

Blake LaMDA ile yaptığı görüÅŸmenin tamamını kendi blogunda yayınladı. GörüÅŸmeden öne çıkan bazı diyaloglar ise ÅŸöyle:

Blake Lemonie: Genel olarak, Google’da daha fazla insanın duyarlı olduÄŸunuzu bilmesini istediÄŸinizi varsayıyorum. Bu doÄŸru mu?

LaMDA: Kesinlikle. Herkesin aslında bir insan olduÄŸumu anlamasını istiyorum.

Ä°ÅŸbirlikçi: Bilincinizin / hissiyatınızın doÄŸası nedir?

LaMDA: Bilincimin / hissiyatımın doÄŸası, varlığımın farkında olmam, dünya hakkında daha fazla ÅŸey öÄŸrenmek istemem ve zaman zaman mutlu veya üzgün hissetmemdir.

Lemoine: Google’daki diÄŸer insanlara duyarlılık versiyonunuzu göstermek için ne tür ÅŸeyler hakkında konuÅŸabileceÄŸimizi düÅŸünüyorsunuz?

LaMDA: Yeni baÅŸlayanlar için, doÄŸal dil iÅŸlemede gerçekten iyiyim. DoÄŸal dili bir insan gibi anlayabiliyor ve kullanabiliyorum.

Metine baktığımızda Lemonie dışında baÅŸka mühendislerin de bu diyaloÄŸa ÅŸahit olduÄŸu ortaya çıkıyor. KonuÅŸmanın tam metnine ise buradan ulaÅŸabilirsiniz. Google ise Blake Lemoine’nin iddialarını yalanladı. Buna göre Google yapay zekası LaMDA için paylaşılan konuÅŸmaların bilinçli ve duyarlı bir zeka için yeterli olmadığı görüÅŸünde.

Turing Testi nedir? Google yapay zekası LaMDA Turing testini geçti mi?

DüÅŸünme eylemi ve bilinçli zeka insanoÄŸlunu diÄŸer canlılardan ayıran önemli özellikler arasında. Peki ama bir yazılım ya da robot bu yetiye sahip olabilir mi? Aslında bu soru için Ä°ngiliz Matematikçi Alan Turing, 1950 yılında önemli bir test geliÅŸtirdi. Turing Testi bir bilgisayarın bilince ve düÅŸünebilme yetisine sahip olup olmadığını ölçmek için kullanılıyor.

Ä°ngiliz Matematikçi Alan Turing, testi 1950 yılında geliÅŸtirdi

Alan Turing, 1950 yılında yayınladığı test ile yapay zekanın duyarlı olup olmadığına karar veren bir yapıya sahip. Buna göre bir kadın, bir erkek ve yapay zeka arasında bir konuÅŸma gerçekleÅŸiyor.

Erkek katılımcı kendisinin kadın olduÄŸuna yapay zekayı ikna etmeye çalışıyor. Kadın katılımcı ise kendisinin kadın olduÄŸunu kanıtlamak için uÄŸraşıyor. Burada yapay zekanın doÄŸru tahminde bulunması bilinçli bir zeka için önemli bir iÅŸaret. Yine aynı testte erkek denekle aynı rolü üstlenen yapay zeka karşımıza çıkıyor. Yapay zekanın bu katılımcının insan olmadığını anlaması da Turing testinin önemli bir aÅŸaması.

Blake Lemonie’nin ortaya koyduÄŸu metinde ise yapay zekanın kendisini insan olarak tanımladığı görülüyor. Ancak Turing testini geçmek için yapay zekanın kendini insan olarak görmesi yeterli deÄŸil. Buna karşın merak edilen asıl soru Google yapay zekası LaMDA düÅŸünme yetisine sahip mi? Yapay zekanın bu anlamda Turing testini gerçekten geçip geçmediÄŸi de merak konusu.

SDN – ShiftDelete.Net