Sosyal medyada sahte hesaplar için nasıl önlem alınır?

 Sosyal medyada sahte hesaplar için nasıl önlem alınır?

Sosyal medya platformları hayatımıza girdiÄŸinden beri karşı karşıya olduÄŸumuz önemli bir tehlike de var; sahte hesaplar. Sosyal medyada sahte hesaplar üzerinden yapılan korku salıcı haberler yüzünden endiÅŸeler gittikçe artıyor. Peki, bunlara karşı nasıl önlemler alabiliriz? 

 

TechInside.com‘da yayınlanan yazıda Berkun Meral, bu konuda alınabilecek önlemleri yazdı.

İşte o yazı:

Son birkaç senedir özellikle sosyal medya platformlarında dolaÅŸan yalan haberler ve sahte hesaplar yüzünden bir çok internet kullanıcısı maÄŸdur oldu. Corona virüs döneminde de durum deÄŸiÅŸmedi ve sahte hesaplar üzerinden yapılan korku salıcı haberler yüzünden endiÅŸeler gittikçe artıyor.

Ä°nternet kullanıcılarının hangi habere veya hesaba inanması gerektiÄŸi konusunda sürekli olarak çeliÅŸkili içerikler yayınlanıyor. Bu yazımda bir hesabı veya haberi kendi yöntemlerim ile nasıl doÄŸruladığımı anlatacağım.

Sahte hesaplar için: Mavi tike dikkat!

Önemli kiÅŸiler, kurumlar ve ÅŸirketler gibi kamuoyunda bilinen hesaplar genellikle o platformlar tarafından doÄŸrulanıyor. ÖrneÄŸin, SaÄŸlık Bakanımız Sayın Fahrettin Koca’nın Twitter hesabı doÄŸrulanmış bir hesap ve bu hesaptan yayınlanan tüm tweetler Bakanımız tarafından yazıldı kabul ediliyor. Yani bu hesap gerçekten bakanımız aracılığı ile yönetilmekte.

Mavi tik hemen hemen tüm platformlarda olan bir özellik. Dolayısı ile mavi tik bulunan hesaplardan yapılan açıklamaları yapan kiÅŸilerin gerçek olduÄŸuna inanabilirsiniz.

Peki herhangi bir doÄŸrulanma özelliÄŸi olmayan hesaplar için ne yapacağız?

Sosyal medya platformlarının doÄŸrulama özellikleri tamamen kendi insiyatiflerine bırakılmış durumda. Açıkcası, siyasi kiÅŸiler dışında doÄŸrulanmayı bekleyen bir çok ünlü biliyorum. Bu durumda ne yaptığımız kısaca anlatayım;

Öncelikle o kiÅŸinin diÄŸer sosyal medya hesaplarını araÅŸtırıyorum. Özellikle Instagram ve Twitter platformlarının birbiri ile senkronize olup olmadığına dikkat ediyorum. Kullanıcı ismi, yapılan paylaşımlar, Twitter profilinin açılma tarihi gibi verileri kontrol edip kararımı ona göre veriyorum. Özellikle son dönemlerde doktorlarımız adına açılan bir çok sahte hesap bulunuyor. Burada bir doktorun açıklamasını okurken mutlaka profil adına ve diÄŸer sosyal medya hesaplarını da dikkate alıyorum.Ayrıca, eÄŸer üretilen içerik çok hassas bir konu ise yorumlarını da mutlaka okumaya özen gösteriyorum. Çünkü yapılan yorumlar bazen sahte hesapları deÅŸifre eden nitelikte oluyor. Rakam ve güncel bilgi paylaÅŸan hesaplar için de aynı verilerin birkaç güvenilir hesapta daha yayınlanmasını bekliyorum.

Haber kaynaklarında da seçici olmanın faydası var. Bazı haberleri çok abartı bulduÄŸunuzda diÄŸer kaynaklara da göz gezdirip en azından farklı kaynaklar aracılığı ile de konfirme edilmiÅŸ olup olmadığını kontrol edebilirsiniz.

Åžimdi gelelim dolandırıcılara. Özellikle Twitter platformunu yoÄŸun olarak kullanan dolandırıcılar genellikle bilinen marka veya kurumların isimleri ile insanları dolandırmaya çalışıyorlar. Bu tuzaklara düÅŸmemek için basit detaylara dikkat etmeniz yeterli.

Öncelikle size para vereceÄŸini söyleyen hesaplardan hemen ÅŸüphelenmelisiniz.Bu hesapların gerçekliÄŸini profil ismine bakarak doÄŸrulayabilirsiniz. Yukarıda verdiÄŸim örnekte kendini E-DEVLET hesabı gibi göstermeye çalışan bir sahte hesabın profil ismine dikkat edelim. AÅŸağıda ise hesabın orjinalini görebilirsiniz;

GördüÄŸünüz gibi arada çok ciddi fark var. Biri doÄŸrulanmış hesap iken, diÄŸeri hiçbir konuda resmiyet taşımıyor. Bu yüzden size bir ÅŸekilde ödeme yapacağını belirten hesapların yönlendirdiÄŸi içeriklerin hiç birine tıklamamalısınız.Ben kiÅŸisel olarak bu hesapları denk geldikçe ÅŸikayet ediyorum. Sizin de bu fonksiyonu kullanmanızı öneririm.

Özellikle banka hesaplarının sahtelerini üreterek dolandırmaya çalışan hesaplar için de yapmanız gereken ilk ÅŸey hesapların doÄŸrulanmış olmasına dikkat etmeniz. Åžu an tüm banka hesapları platformlar tarafından doÄŸrulanmış durumda.Yani profilinde mavi tik görmediÄŸiniz hiçbir banka hesabını dikkate almamalısınız.

SDN – ShiftDelete.Net