Bilgisayarınızdan kaldırmanız gereken uygulamalar!

Bilgisayarınızdan kaldırmanız gereken uygulamalar!

Windows ile gelen yeni güncellemeler bazı alışkanlıkları deÄŸiÅŸtirdi. Bilgisayarınızdan kaldırmanız gereken uygulamalar neler? Microsoft, Windows 10 ve Windows 11 ile mümkün olduÄŸu kadar çok gereksiz uygulamayı kaldırdı. Bilgisayar kaynaklarını arka planda tüketen bu uygulamaların haricinde kullanıcılar tarafından popüler olarak tercih edilen baÅŸka yazılımlar da var. Bilgisayarınızdan kaldırmanız gereken uygulamaları listeledik.

Kullanıcılar arasında yıllardır devam eden bazı alışkanlıklar Windows 10’la birlikte tarih oldu. ÖrneÄŸin Windows’un Microsoft Defender aracı yeterince güçlü olduÄŸu için, ekstra PC temizleme uygulamalarına ihtiyacınız yok. Ä°ÅŸte bilgisayarınızda gereksiz yer kaplayan ve kaldırmanız gereken uygulamalar.

Bilgisayarınızda gereksiz yer kaplayan uygulamalar

Bilgisayarınızdaki uygulamalardan kaç tanesini düzenli olarak kullandığınızı hiç düÅŸündünüz mü? ÇoÄŸu kiÅŸi aslında oyunlar, internet tarayıcıları ve iÅŸ ile ilgili yazılımlardan daha fazlasına kullanmıyor. Ancak önceden yüklediÄŸiniz pek çok yazılım hem arka planda çalışıyor hem de depolamanızı kullanıyor.

Adobe Flash and Shockwave

Uzun bir süre boyunca videolar, oyunlar ve internet için evrensel standart olarak kullanılan Shockwave ve Adobe Flash, yakın zamanda kullanımdan kaldırıldı. Yalnızca eski Flash oyunlarını oynamak isterseniz kullanacağınız bu yazılımlara daha fazla ihtiyaç duymayacaksınız.

Animasyon standartlarındaki mevcut geliÅŸmeler, çoÄŸu oyun ve videonun daha yeni teknolojilere sahip grafiksel kullanıcı arayüzü (GUI) formatlarına geçmesine yol açtı. Animasyondaki bu geçiÅŸ ise Adobe Flash ürünlerinin sonunu getirdi.

QuickTime

Apple’ın popüler video oynatıcısı QuickTime, MacOS’ta hala güncel bir program olmasına raÄŸmen, 2016’dan beri Windows için güncellenmiyor. Apple’ın açıklamasına göre Windows için QuickTime uygulama desteÄŸinin sonuna gelindi.

Ayrıca Windows cihazlarda yüksek kaliteli medya oynatma konusunda VLC, Filmler ve TV gibi birçok seçenek bulunuyor. EÄŸer hala QuickTime kullanıyorsanız, QuickTime 7’nin son sürüm olduÄŸunu hatırlatalım.

JAVA

Yılların efsane yazılımı Java, bugünlerde gereksiz bir güvenlik riski olarak görülüyor. GeliÅŸtiriciler hala Java Development Kit’i (JDK) kullanıyor olsa da, normal kullanıcıların kaldırmanısı gereken Java Runtime Environment’tan (JRE) farklı olduÄŸunu belirtmek gerekiyor.

Ayrıca bir zamanlar oldukça yaygın olmasına raÄŸmen, günümüzde çok az web sitesi Java desteÄŸine sahip. W3Techs’in verilerine günümüz web sitelerinin sadece yüzde 0,02’si Java altyapısı ile geliyor.

Windows temizleme uygulamaları (CCleaner, CleanMyPC…)

CCleaner, CleanMyPC ve System Mechanic gibi bilgisayar temizleme yazılımlarının her biri kendine göre farklı özelliklere sahip olabilir. Bu uygulamalar aracılığıyla Windows kayıt defterinizi temizleyebilir veya istenmeyen programları kaldırabilirsiniz. Ancak gerçekten faydalılar mı?

ÖrneÄŸin CCleaner, Windows’un güvenlik açısından pek çok açığa sahip olduÄŸu dönemlerde (Windows 7 ve öncesinde) kullanışlıydı. Fakat güvenlik açığı sorunları geçmiÅŸte kaldı, bu yüzden bilgisayarınıza Windows güncellemelerini kurmak yeterli korumayı saÄŸlayacaktır.

Antivirüs yazılımları (Norton, ESET, Avast…)

Microsoft Defender temel bir antivirüs yazılımı olarak yeterli olsa da, bazen daha fazla özelliÄŸe sahip antivirüs programlarına ihtiyaç duyulabilir. McAfee, ESET, Avast gibi çözümler sisteminizi koruma potansiyeline sahip, ancak kullandığı bellek ve iÅŸlemci boyutunu göz ardı etmemek gerekiyor.

Bilgisayarınıza, internet ağınıza veya sadece USB diskinize genel bir virüs taraması yaptıktan sonra bu uygulamaları kaldırmak performans artışına yol açacaktır. Düzenli virüs taraması için Microsoft Defender’ı kullanabilirsiniz.

Ä°nternet tarayıcıları için araç çubukları ve uzantılar

Kullanıcılara gerçekten yardımcı olan faydalı tarayıcı uzantıları bulunmakta. Fakat reklamlar üzerinden kurulabilen spam uzantıları da göz ardı etmemek gerekiyor. Bunlar hassas verilerinize saldırabilir ve ayrıca arka planda çalışarak belleÄŸe yük olabilir.

Popüler tarayıcıların çoÄŸu spam araç çubukları ve uzantılara karşı harekete geçti, ancak bazı tehlikeli araç çubukları hala internet tarayıcılarından saklanabiliyor. Yapmanız gereken ise bu araç çubuklarını kaldırmak ve tarayıcıda yüklü uzantıları düzenlemektir.

Bilgisayar üreticisinin ve Microsoft’un ön yüklü yazılımları

Dizüstü bilgisayarların çoÄŸu ÅŸirketlerin kendi yazılımlarıyla birlikte gelir. HP, Dell, Lenovo ve Toshiba’nın dizüstü bilgisayarlarında hiçbir zaman kullanmayacağınız bazı uygulamalar bulunabilir. Gereksiz fotoÄŸraf uygulamaları, oyun ve Windows yardımcı araçlarını kaldırmayı tercih edebilirsiniz.

Ancak yine de ön yüklü olarak gelen her yazılımı kaldırmanızı tavsiye etmiyoruz. ÖrneÄŸin sürücüleri kontrol etmek ve sisteminizi sorunsuz bir ÅŸekilde çalıştırmak için gerekli olan BIOS güncelleme araçlarını silmemeniz gerekir.

SDN – ShiftDelete.Net